Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?

FARBY AKWARELOWE - jakie?
(1 viewing) (1) Guest
Go to bottomPage: 12
TOPIC: FARBY AKWARELOWE - jakie?
FARBY AKWARELOWE - jakie? 1 Year, 5 Months ago Karma: 0
Zapewne większość twórców akwarelowych w naszej części Europy używa farb Rosyjskiej firmy ZK. Wiadomo, że są to solidne i niedrogie farby. Ja osobiście używam ich jako podstawę. Niemniej czasami lubię poeksperymentować z innymi markami. Zazwyczaj są to farby kupowane na sztuki w wersji profesjonalnej (dostępne są także tańsze wersje dla hobbystów i studentów).
Przez dość długi okres czasu jako zamienników używałem W&N w tubkach (wtedy gdy nie mogłem dostać koloru kostki rosyjskiej). Kilka miesięcy temu kupiłem kilka kostek farb Daler & Rowney (artist) i uważam że mają całkiem ciekawą charakterystykę. Jakościowo bardzo podobne do rosyjskich, cieplejsze, delikatniejsze... absolutnie transparentne.

Najgorszymi w moim odczuciu farbami z tych "profesjonalnych" są Karmańskiego - zachowują się jakby dodano do nich mydła. Choć zdarzało mi się kupić kostkę sepii czy umbra gdy innych nie było.

Co sądzicie o różnicach pomiędzy poszczególnymi markami?
Czym malujecie?
Może są jeszcze inne fajne marki, których jeszcze nie odkryłem?
Przemmo
Fresh Boarder
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
The administrator has disabled public write access.

O:FARBY AKWARELOWE - jakie? 1 Year, 5 Months ago Karma: 1
Nigdy nie używałam rosyjskich... tym bardziej farb w kostkach. Wydają mi się takie twarde i mniej wydajne Natomiast bardzo cenię sobie farby w tubach (12ml), np. chińskiej produkcji Maries, które jak na cenę (ok.30zł - 24 kolory) są rewelacyjne. Gęste i wydajne, kolory nie bledną po wyschnięciu. Super się nimi maluje.
Ostatnio jednak rzadko ich używam, bo po części przerzuciłam się na Cotmany W&N, które są i dobre i bardzo wydajne. Choć w porównaniu z niektórymi odcieniami z Maries, wypadają gorzej, ale za to można kupić tanio (14zł za szt.) duże tuby po 21ml. Dla mnie to duży plus.
Ze swojej strony nie polecam DR, bo maluje się nim jak jakimś glutowatym klejem co nie da się rozrobić... Ale za to mogę polecić farby van Gogh.
smallmi
Fresh Boarder
graphgraph

O:FARBY AKWARELOWE - jakie? 1 Year, 5 Months ago Karma: 5
Ja również polecam Cotmany W&N. Mam też kilka tubek W&N wersja Artist ale nie czuję różnicy między Cotmanem. Malowałem również Van Gogh'ami i Rosyjskimi i moim zdaniem te drugie wypadają trochę gorzej.
minhdam
Senior Boarder
graph
Gender: Male dam_minh Official website of Minh Dam Location: Warszawa Birthday: 05/17

O:FARBY AKWARELOWE - jakie? 1 Year, 5 Months ago Karma: 0
Minh, a próbowałeś D&R, wersję dla artystów? Dla mnie są naprawdę ok.

Cotmany w tubkach postawiłbym za rosyjskimi - ale to moje prywatne odczucie.
Prawda jest jednak taka, że w różnych markach fajnie działają różne kolory. Dla mnie bezcenne są:
ruska sepia, ultramaryna i olive green,
z D&R świetne są Terre de sienna i Brąz Van Dyka...

Mój komplet farb zawiera produkty kilku firm
Przemmo
Fresh Boarder
graphgraph

O:FARBY AKWARELOWE - jakie? 1 Year, 5 Months ago Karma: 0
Ja tam żyję w symbiozie z farbami Karmańskiego. Jak na moje skromne, pacykarskie potrzeby jest wystarczający. Pewnie z czasem spróbuję innych, jak już będę duża.
Akwarelia
Fresh Boarder
graphgraph
Pozdrawiam.

O:FARBY AKWARELOWE - jakie? 1 Year, 5 Months ago Karma: 5
Przemmo napisał:
Minh, a próbowałeś D&R, wersję dla artystów? Dla mnie są naprawdę ok.

Cotmany w tubkach postawiłbym za rosyjskimi - ale to moje prywatne odczucie.
Prawda jest jednak taka, że w różnych markach fajnie działają różne kolory. Dla mnie bezcenne są:
ruska sepia, ultramaryna i olive green,
z D&R świetne są Terre de sienna i Brąz Van Dyka...

Mój komplet farb zawiera produkty kilku firm

Muszę spróbować D&R skoro tak wychwalasz
Mój komplet farb również zawiera produkty różnych firm, ale to raczej ze względu na to, że testowałem i mi zostały
minhdam
Senior Boarder
graph
Gender: Male dam_minh Official website of Minh Dam Location: Warszawa Birthday: 05/17

O:FARBY AKWARELOWE - jakie? 1 Year, 4 Months ago Karma: 2
Wieczne dyskusje o farbkach....

To ja dodam swoj prywatny ranking.

1. D&R Artists, W&N Artist, Schmincke Horadam
2. Niewiele gorsze Rembrandt Talens
3. Niewiele gorsze MaimeriBlu
4. Cotman W&N, Van Gogh Talens, D&R Aquafine, rosyjskie
5. Karmański

teraz sie zaczynaja te, na ktore w ogole szkoda wydawac pieniadze
6. Renesans
7. Maimeri Venezia
8. Maries, Reeves, Phoenix, Dash, Artico
masza
Fresh Boarder
graphgraph

O:FARBY AKWARELOWE - jakie? 1 Year, 2 Months ago Karma: 0
No nie, była dyskusja o farbkach i ją przegapiłem....

Tak samo jak niektórzy z Was lubię mieć na wyposażeniu farby różnych marek. Wynika to z tego iż kolor kolorowni nie jest równy. Na szczęście jakiś czas temu znalazłem w necie farbki Schmincke Horadam. 2 lata temu miałem okazje malować nimi na wyjeździe do naszych zachodnich sąsiadów i naprwdę nie zetknąłem sie z lepszymi farbami od tamtej pory. Niestety w Polsce jeszcze do niedawna były praktycznie nie do dostania, a sprowadzanie z Niemiec to trochę za drogo. Ale tak jak pisałem na poczatku niedawno znalazłem sklep internetowy, który ma w swojej ofercie akwarele Schmincke.
Pierwszy raz w zyciu kupiłem farby w kpl. a nie na sztuki i mówie wam dostałem 24 kostki najlepszych, profesjonalnych farb akwarelowych z jakimi się zetknąłem.

Swoją drogą naprawdę warto odwiedzić ten sklep bo maja tam chyba wszystko do akwareli. Farbki, media no i papiery od groma... ale to już inna historia.

SCHMINCKE HORADAM można kupić w ciemno. Jak ktos malował tymi farbkami niech cos napisze. OOO ... no przecież ten sklep to GART, ale jak sie wpisze akwarele schmincke to też powinniście znaleźć.

Pozdrawiam.
konrad6
Fresh Boarder
graphgraph

O:FARBY AKWARELOWE - jakie? 11 Months, 2 Weeks ago Karma: 0
Ja na pierwszym miejscu stawiam akwarele rosyjskie.Następnie Cotmany i Rembranty.Te ostatnie są bardzo dobre do malowania kwiatów.Mają ładne żywe kolory.Są b. drogie,ale warto nimi pracować.Jeśli chodzi o Karmańskiego-nie polecam,niektóre kolory są brzydkie.A tak na marginesie-warto zainwestować w materiały dobrej jakości.Nie musi to być zaraz drogi komplet.Wystarczy kupić np. kilka kostek.W zestawach wiele kolorów zostaje nieużywanych.
barbara
Malarstwo jest moją wielką życiową pasją.
Fresh Boarder
graphgraph
Urodziłam się i mieszkam w Zakopanem.Zamiłowanie do sztuki wyniosłam z rodzinnego domu.Moją ulubioną techniką malarską jest akwarela.

O:FARBY AKWARELOWE - jakie? 11 Months, 2 Weeks ago Karma: 0
I jeszcze jedno - najlepiej zorganizować sobie własną paletę barw tzn.zakupić tylko te kolory,których używamy.Zaoszczędzi nam to kosztów.Ale to tak na marginesie.
barbara
Malarstwo jest moją wielką życiową pasją.
Fresh Boarder
graphgraph
Urodziłam się i mieszkam w Zakopanem.Zamiłowanie do sztuki wyniosłam z rodzinnego domu.Moją ulubioną techniką malarską jest akwarela.

Go to topPage: 12

S5 Box

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.

Kraków Atrakcje